Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
4199
View
69
Reply

Serabut nak kahwin

[Copy link]

Author: sambalhijau    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-5-2019 07:29 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Saya perempuan usia 25. Nak kahwin lagi sebulan. Saya stres sgt sbb saya tak boleh nak buat keputusan apa pun untuk my marriage. Dari a to z my family yang decide. Saya tak boleh bersuara langsung semua tak diterima. Even kad, menu, doorgift basically everything semua my family yang pilih. Bila saya voice out diorang tak terima and end up deal semua yang diorang suka. Sedih betul. Saya cuba nak ikhlaskan diri sebab bila ikhlas at least dapat pahala tapi susah sangat sebab terkilan sangat.

Bab bayaran pun tak discuss properly lagi. Tak nak spend banyak sangat at the same time tak nak nampak berkira ngan family. Dalam dilema sgt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2019 08:33 AM | Show all posts
ala kesiann u..apa kata u deal direct dgn supplier/vendor tu tukar mana yg dapat ikut taste/poket u...pstu biar supplier/vendor tu yang bagitau family u (tipu sunat) takde stok or tak dapat buat mcm diorg nak.

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Concept raja sehari, maksudnya semua org buatkan. Kita tau nikah je noks. Tp bdk2 skrg semua nk ikut kepala sdri.
Kawin ni bukan kau dan aku sahaja. Ianya, kau aku, dia dan keluarga.
Berlapang dada, afterall derang nk yg terbaik utk u, m sure.
Senyum, its ur big day.

Love
Mak Nora
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:41 AM | Show all posts
ada dua pilihan

1. hidup sendiri dan tentukan masa depan sdri - jadi loner dan jatuh bangun sendiri..namun penyelamat pada item no. 2 tiapkali. utk jadi no. 2 tu kena tahan kena buli dan dipergunakan alih2 kata kita tak pentingkan keluarga sillaturrahim pelancau. (maaf bhsa kasar dibulan mulia..mood harini rasa nk makan org)
2. hidup beramai2 dan ikut apa saja kata mereka selamanya. - hidup bermasyarakat dan sillaturrahim sentiasa erat dan penuh kasih sayang yg "ikhlas"



Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Family pilih semua duit ko kena bayar ke? Kalau dorang yg bayar apa kisah, layankan jela untung ada family tolong uruskan. I dulu dengan suami je plan dan decide semua benda hatta tarikh kahwin. Busy yg amat sampai malam menjelang perkahwinan.

Chill, enjoy the moment, sebulan lagi tak lama dah. Semoga semuanya dipermudahkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 21-5-2019 08:47 AM
Family pilih semua duit ko kena bayar ke? Kalau dorang yg bayar apa kisah, layankan jela  untung a ...

I yg bayar huwaaaargghh tu yang susah nak berlapang dada. I tried sbb nak restu family semua tapi sumpah susah sgt bila tgok akaun bank semakin sikit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
dezy replied at 21-5-2019 08:33 AM
ala kesiann u..apa kata u deal direct dgn supplier/vendor tu tukar mana yg dapat ikut taste/poket u. ...

Tak boleh sebab diorang deal ngn family sendiri and bila deal diorang tak bawak i pun. Tau2 je dah deal
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 21-5-2019 08:39 AM
Concept raja sehari, maksudnya semua org buatkan. Kita tau nikah je noks. Tp bdk2 skrg semua nk ikut ...

InsyaAllah Mak Nora. Betul la kahwin ni kalau boleh lpas majlis xde yang berkecik ati bermasam muka
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 21-5-2019 08:41 AM
ada dua pilihan

1. hidup sendiri dan tentukan masa depan sdri - jadi loner dan jatuh bangun send ...

I selama ni memang yg no 1. My family yg no 2. Honestly i tak kenal most of the guests tapi apakan daya
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
sambalhijau replied at 21-5-2019 08:49 AM
I yg bayar huwaaaargghh tu yang susah nak berlapang dada. I tried sbb nak restu family semua tapi  ...

Talk nicely to them yg duit tak berapa nak ada. Memang urusan perkahwinan pakai duit yg sangat banyak. Amount yg besar utk benda2 besar macam katering pelamin bagai, yg kecik2 hidden cost tak termasuk lagi. Mana tau lepas ko cuba voice out ada sponsorship dari dorang
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt kene pk..majlis kawen tt sbnrnya adalah majlis parents tt nk jmpit kawan2 dia

Berapa kerat je kawan2 tt vs kawan2 dorg nnt
Bitter truth rite? Endure it
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:56 AM | Show all posts
sambalhijau replied at 21-5-2019 08:52 AM
I selama ni memang yg no 1. My family yg no 2. Honestly i tak kenal most of the guests tapi apakan ...

kalau no. 1 kenapa bagi muka kat pembuli2 tu..up your voice..biar org tak suka. pembuli tu semua berani sbab ramai. kau yg nk kawen duit kau..takyah bgi muka sgt. lama2 nti pijak kau smpi mati.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:56 AM | Show all posts
Try la bincang dgn family... kawin mmg sekali je (InsyaAllah)...tp nnt kalo terlebih sgt...merana nk tanggung tu..family nk bantu ok je..dialukan..cuma jgn bantuan sampai terbeban sendiri je nnt
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 08:58 AM | Show all posts
sambalhijau replied at 21-5-2019 08:49 AM
I yg bayar huwaaaargghh tu yang susah nak berlapang dada. I tried sbb nak restu family semua tapi  ...

faham2...hidup lps kawin nk kena pk jgk...mau tdo x lena mcm ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 09:01 AM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Sepatutnya dari awal lagi TT dah bertegas tentang semua hal especially kewangan.  Harap2 masih belum terlmbt utk TT discuss dgn ahli keluarga tentang perkara ni.  

So akak takde nasihat lain kecuali:  Speak ur heart out, TT!  Tell them what u're feeling.  Tell them ur worries. Cry in front of them if u must.  Manalah tahu lepas meluah apa yg perlu tu, baru TT tahu rupa2nya dorang mmg nak tanggung separuh belanja ke kan?  Tp ingat, they might think u as super extra lepas ni.  

TT kena bersyukur n redho  ada ahli keluarga mcm tu.  Kalau semua benda dah pesan, mmg takde option lain dah - kena tukar ur mindset kpd 'Just go with the flow'.  Istighfar byk2, selawat, mengaji Al Quran utk tenangkan hati.

Semoga urusan TT dipermudahkan.  Semoga hubungan TT dan ahli keluarga menjadi semakin rapat.  Semoga TT menjadi isteri dan ibu yg solehah, bahagia dunia akhirat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 21-5-2019 08:53 AM
Talk nicely to them yg duit tak berapa nak ada. Memang urusan perkahwinan pakai duit yg sangat ban ...

Luahan ngn adik beradik je. Ngn parents tak sampai hati bila tgok diorang tdur malam sbb penat uruskan majlis berair mata tgok rasa kesian sgt. Nak happykan diorang tapi rasa mcm diri ni tak mampu. Adik beradik tolong sikit2. Life lpas kahwin pun my future husband dah ada saving cuma utk majlis ni i rasa burdened
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 21-5-2019 08:54 AM
Tt kene pk..majlis kawen tt sbnrnya adalah majlis parents tt nk jmpit kawan2 dia

Berapa kerat je  ...

True. My own guests sikit sangat yang lain tu xpernah jumpa pun. Tapi betul la i just have to endure it and everyone will be happy.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
rospinki replied at 21-5-2019 08:56 AM
kalau no. 1 kenapa bagi muka kat pembuli2 tu..up your voice..biar org tak suka. pembuli tu semua b ...

Sebab tu mak ayah. Org lain xpe i can just straight cakap tak boleh. Bila parents involved rasa mcm tak sampai hati. Pernah bermasam muka mula2 dulu bila discuss tapi lpas tu xsmpai hati mmg i akn mengalah. Sbb mak ayah sendiri kan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-5-2019 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 21-5-2019 09:01 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Sepatutnya dari awal lagi TT dah bertegas tentang semua ha ...

Nak nangis. Huwaaarghhh. Doakan sy. Parents ada ckp diorg akn tolong tapi how much tu i tak tau sbb i tak pernah tnya details. Nak tnya betul2 rasa segan sbb macam berkira ngn parents sendiri. Padahal selama ni diorang dh spend byk besarkan anak2.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 09:37 AM | Show all posts
sambalhijau replied at 21-5-2019 09:27 AM
Sebab tu mak ayah. Org lain xpe i can just straight cakap tak boleh. Bila parents involved rasa mc ...

selagi masih sempat bincang elok2 dng diorg saja. mak ayah ni terikut2 dgn kata org keliling..jgn smpi benda baik jadi beban pastu isu lain timbul. mak ayah juga manusia biasa..mereka diberi hak utk jaga dan besarkan kita..dgn izin allah mereka juga buat kesilapan. maka kita yg diberi akal harus betulkan apa yg baik utk mereka dan masa depan kita.

if not..diam2 sudah. layankan aje..ckup masa nt jaga urusan sdri.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list