Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1934
View
13
Reply

Mudah Je! Resipi Biskut Cornflakes Susu Tanpa Oven. Jom Buat Untuk Raya

[Copy link]

Author: Cari-Amiey       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-5-2019 11:40 AM | Show all posts |Read mode
Diam tak diam kita sudah pun memasuki 19 Ramadan dan sudah pastinya ramai yang mula membuat persiapan untuk menyambut hari raya yang bakal menjelang disamping mengejar amal ibadah pada bulan yang mulia ini.





Pastinya ramai yang bercadang mahu menempah, membeli atau membuat sendiri biskut raya sebagai hidangan untuk para tetamu kelak. Tidak dinafikan masih ramai yang tidak mahir dan takut untuk menyediakan biskut sendiri kerana khuatir tidak menjadi.


Namun, menerusi laman Sirap Limau, kami kongsikan resepi yang cukup mudah yang tidak perlu dibakar menggunakan oven.


Resipi ini sangat mudah dan pasti menjadi. Jom sama-sama lihat resepi biskut ini.


Bahan-bahan :


1) 4 cawan tepung gandum
2) 1 cawan + 1 sudu besar minyak sapi
3) 1 cawan gula kastor
4) 2 cawan cornflakes yang di ramas kasar
5) Susu tepung secukupnya sebagai salutan biskut


Cara-caranya:


1. Cairkan minyak sapi menggunakan periuk atau kuali.


Kredit foto : Sirap Limau




2. Dengan menggunakan kuali yang lain, sangai tepung gandum tanpa minyak sehingga ringan selama lebih kurang 5 minit.


Kredit foto : Sirap Limau




3. Kemudian, masukkan gula kastor dan cornflakes di dalam tepung tadi dan gaul sehingga sebati.


Kredit foto : Sirap Limau




4. Setelah adunan tepung sebati, masukkan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.

Kredit foto : Sirap Limau

Gaul sehingga sebati.



Kredit foto : Sirap Limau



5. Bentukkan adunan menjadi bulat dan salut dengan tepung susu.


Kredit foto : Sirap Limau





6. Dah siap!



Kredit foto : Sirap Limau




Jika suka, boleh susun di dalam kertas biskut dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Bagaimana? Mudah kan? Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 50 sehingga 80 biji bergantung kepada saiz biskut.  


Selamat mencuba! -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 24-5-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Eeewwwwwwwwwwwww
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 07:58 AM | Show all posts
Antara step 2 dan step 3 tu, tak perlu nak tunggu tepung sejuk?  
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 08:03 AM | Show all posts
Ini macam biskut arab tu kan, just add cornflakes. Tapi, would the cornflakes stay crunchy?
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam sedap je
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh try ni... Tq ye tt
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2019 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
miarshya: Ini macam biskut arab tu kan, just add cornflakes. Tapi, would the cornflakes stay crunchy?

Yes its stay kinky
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 05:29 AM From the mobile phone | Show all posts
marlisa_syazana replied at 26-5-2019 05:31 PM
Boleh try ni... Tq ye tt

Jom kita try buat,hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
lalu kr nk telan ni,? mcm meloya je  {:nose
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2019 04:30 PM | Show all posts
tepung gandum mentah la jadikkan??
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 03:19 PM | Show all posts
x berkulat ke nanti biskut tu,sbb x dibakar kan so jadi lembab2.
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Daisyna replied at 30-5-2019 03:19 PM
x berkulat ke nanti biskut tu,sbb x dibakar kan so jadi lembab2.

Tepung tu dah di msak ..sangai dalam kuali tu msklahnamanya..minyak sapi tu pun dah d msk..smua adunan dh dimsk pastu dicampurkan..
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka kuih yang ada minyak sapi..tq tt bagi resepi


Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ada yang pernah cuba??
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list