Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
9647
View
174
Reply

[Tempatan] Sivagangga mengamuk di Perlis. Kemungkinan 10 orang positif

[Copy link]

Author: Voyagers       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-8-2020 08:35 AM | Show all posts |Read mode
Dari Facebook Menteri Besar Perlis

Hari ni saya dapat berita tak resmi kemungkinan 10 orang ahli keluarga terdekat individu yang didapati positif di Sanglang juga positif. Mereka semua tinggal serumah dengan mangsa. Jika ini benar, jumlah kes positif di Perlis akan meningkat kepada 30 kes. 10 kes baru ini akan disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada hari ini.
Kerajaan Negeri tidak boleh memandang ringan perkara ini kerana ia sangat merbahaya dan kesannya amat serius. Kemungkinan besar TEMCO akan dikuatkuasakan di kawasan terlibat di Sanglang untuk mencegah penularan wabak ini. Penduduk di kawasan berkenaan harus bersedia jika langkah ini dilaksanakan.






Solat Jumaat zon selatan Perlis ditangguhkan
Oleh Dziyaul Afnan Abdul Rahman
bhnews@bh.com.my

KANGAR: Solat Jumaat dan aktiviti pengimarahan masjid di zon selatan negeri ini ditangguhkan bermula hari ini, berikutan pandemik COVID-19 yang melanda kawasan terbabit berikutan kedudukan geografinya yang berdekatan Daerah Kubang Pasu, Kedah.

Raja Muda Perlis selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, bertitah pengangguhan itu membabitkan 12 masjid di Sanglang dan sebahagian Simpang Empat serta Guar Sanji dengan Solat Jumaat digantikan dengan solat Zohor di rumah masing-masing.


Titah baginda, penangguhan terbabit mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail selepas mengamati situasi semasa penularan wabak yang memerlukan tindakan segera bagi membendung penularan di kawasan jangkitan dan sekitarnya.

"Hanya empat pegawai masjid terdiri daripada imam, bilal, siak dan penjaga masjid dibenar melakukan solat Jumaat serta mengimarahan masjid bagi memastikan syiar Islam terus tertegak di kawasan terbabit dengan penangguhan ini.

"Ahli kariah yang terbabit dalam penangguhan ini dilarang keluar dari kariah mereka untuk menunaikan solat Jumaat serta membabitkan diri dalam pengimarahan masjid di kariah yang tidak terjejas," titah baginda dalam kenyataan dikeluarkan Istana Arau, tengah malam tadi.

Antara masjid terbabit adalah Masjid al-Rahman, Kampung Simpang Sanglang, Masjid al-Maghfirah, Sungai Korok, Masjid Darul Salam, Kampung Padang Keria, Masjid al-Makmur, Kampung Bongor Kudung; Masjid al-Furqan, Kampung Bunga Emas, Masjid Asy-Syakur, Kampung Permatang Bongor dan Masjid Dato' Jaafar Hassan, Kampung Sungai Padang.

Selain itu turut terbabit Masjid Putra, Simpang Empat, Masjid al-'Ilmi, Sungai Berembang, Masjid Ameer Fawwaz, Kampung Sungai Baru, Masjid Nurul Yaqin, Kampung Chantik Bangun dan Masjid Nurul Muttaqin di Kampung Che Ok.

Baginda bertitah, laungan 'haiya a'las solah dan haiya a'lal falah' di masjid terbabit perlu digantikan dengan ungkapan 'sollu fi buyutikum' yang bermaksud, solatlah di rumah kamu.

"Sekiranya didapati anggota masyarakat melanggar ketetapan seperti yang ditetapkan, ia hendaklah segera melaporkannya kepada pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs).

"Semua pihak pengurusan masjid di seluruh Perlis juga perlu sentiasa melaksanakan semua Prosedur Operasi Standard (SOP) pengimarahan masjid tanpa sebarang kompromi," katanya.

Sehingga semalam, dua kes positif COVID-19 baharu dilaporkan di Perlis membabitkan kawasan di Sanglang dan Padang Siding daripada Kluster PUI Sivagangga yang bermula di sebuah kedai makan di Napoh, Kedah.

Sidang media berkaitan situasi COVID-19 akan dibuat Menteri Besar, Datuk Seri Azlan Man pada jam 11 pagi ini.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 7-8-2020 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin lama makin byk ni..incubation 14 hari... semua sebab mamak ni denda 1000 je..kasi hantar balik sana denda kaw kaw
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 08:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Allahuakbar
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Hukum penjara kt mamak setan tue. Benci aku ngan india pure yg degil. Akibat dia berantai kluster nie.. Vavi
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 09:17 AM | Show all posts
Jiran aku raya haji hari tu balik Kedah..area Sanglang.

Bila aku tunjuk pasal ni dia kata kg dia belah kedah..ini Sanglang Perlis. Tak sama eh?

Aku risau sebab dia sekeluarga dah kesana kesini...anak dia pun hari-hari main kat taman.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Bagusnya Perlis ni dia response in advance.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Memang degil leluhur parashit ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
kenari7117 replied at 7-8-2020 01:17 AM
Jiran aku raya haji hari tu balik Kedah..area Sanglang.

Bila aku tunjuk pasal ni dia kata kg dia  ...

Ada dua sanglang.. Sanglang kedah n sanglang perlis.. Tapi x la jauh sgt antara dua ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau MB sendiri yg post considered it is a legit info laa
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
How scary... Imagine those people yang balik beraya Utara last week, then on the way back singgah pulak kat all the R&R, unknowingly carrying Covid with them
Semoga kita semua dilindungiNya...Aamiin...
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 10:25 AM | Show all posts
jangka merebak sangat tinggi..tunggu la result hari ini..takut nak dengar..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 10:35 AM | Show all posts
ada yang cakap dah sampai simpang pulai..sbb ada yg pergi kenduri kat kodiang..

saya pun risau dengan family mertua yg pegi beraya belah2 sana hari tu..tp diaorg mcm xkisah je..xda simptom rasa diri diaorg okay..aiyooo
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
kenari7117 replied at 7-8-2020 09:17 AM
Jiran aku raya haji hari tu balik Kedah..area Sanglang.

Bila aku tunjuk pasal ni dia kata kg dia  ...

Sebelah menyebelah ja dedua nih
Hati2
DG pun dah warning, virus kali ni mungkin bersifat lebih agresif super spreader
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
dah tau kluster siva tu teruk, kenapa la x pkp kedah sblm raya haji? dua kali buat keputusan slh. rakyat nak marah?? lantak la asalkan xde second wave
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:29 AM | Show all posts
gigih habahkau berdoa kat tv bagai tapi x makbul.takziah
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Pening kepala aku.. Jitra pun dah ada kes katanya
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:36 AM | Show all posts
bagus perlis ni.. cepat je dorang bertindak..
ada kes terus keluar arahan macam tu macam ni..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 7-8-2020 11:23 AM
dah tau kluster siva tu teruk, kenapa la x pkp kedah sblm raya haji? dua kali buat keputusan slh. ra ...

Lembik sangat nak buat keputusan..takut kena cerca dengan orang batak yang nk beraya
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 7-8-2020 11:19 AM
Sebelah menyebelah ja dedua nih
Hati2
DG pun dah warning, virus kali ni mungkin bersifat lebih  ...

Acik.. Tumpang bahu.. Nak nangis.. Ada kes baru dekat dah dgn rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2020 11:38 AM | Show all posts
kenari7117 replied at 7-8-2020 09:17 AM
Jiran aku raya haji hari tu balik Kedah..area Sanglang.

Bila aku tunjuk pasal ni dia kata kg dia  ...

sanglang ni border dah kedah perlis..
dia sebenarnya kedah tapi dekat lagi nak pi hospital kangar dari hospital alor star..
tu yang kes jadi under perlis..
kalau tak perlis aman-aman je..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list