Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
24884
View
563
Reply

[Tempatan] Apa pelan B anda kalau lockdown berterusan?

[Copy link]

Author: YgBenar       Show all posts   Read mode

Post time 6-6-2021 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
niaga makan tpi xblh buat cod lebih 10km. buat hape!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 6-6-2021 09:26 PM
akusukaq replied at 6-6-2021 08:41 PM
Ini aku nak tanya.. agak agak berapa lah life saving kita patut ada sebelum kita mula  berenti ker ...


I've asked myself this Q few years back before i decide early retirement... i sendiri buat target, if my passive income (conservative assumptions %), can meet my average monthly commitment (letak average 2% annual inflation rate).. then go ahead, sila retire... but then kena ready dgn aktiviti apa utk u fill up your free time  nti... some people ok je retire.. some people takleh duk diam, ada je akal nak creative
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
plan iols follow the flow je la. mcm nak keje balik tp risau anak2 plak. 2x dah tolak offer rasa mcm tolak rezeki pulak.

husband iols cadang alang2 bini dia tak kerja ni, ajak pindah ke selangor sbb skrg dok utara jauh nak blk kg. so weols nak jual rumah kat utara ni. ade sapa2 nak beli tak???agent pun dah pening kjp2 pkp, buyer nak mai tgk pun pyh.iols pun seram org dtg rumah sokmo2

kalau dah jual rumah kat sini, weols takde hutang dah tp kat sel nanti dok umah atas langit la. boleh je la kot reno cun2 dok berempat, simpan cash hidup seadanya.

skrg ni dok fikir2 plan utk anak iols homeskol ke msk sek men thn depan. mentang iols x keje skrg, sume laki suh i fikir. nati dah confirm inform dia nak cari kontraktor reno rumah+online school utk anak. makin byk plak kene fikir jadinya buat sementara ni follow the flow saje la
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:21 PM | Show all posts
hidup dgn duit savings sementara tunggu ekonomi buka balik..dah pindah dari bandar besar ke pekan kecil..sgt tenang dan kos sara hidup yg rendah..groceris semua hantar rumah..tak payah keluar langsung.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:21 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 09:06 PM
Tapi seblom berenti tu musti kena tarbiah.  Actually 5 tahun lepas pong ai hado jumpa pentadb ...

bila umur dah semakin bertambah duit tu dah jadi secondary, yg penting kita just nak hidup aman happy2 kan kaka chzy.

pasal hutang ada org ngajo teknik snowball. kena kawal nafsu buat hutang beli brg tak perlu atau murah hati buat hutang utk org lain (pekerja gomen byk jadi mangsa)


Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:23 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 6-6-2021 09:13 PM
di doakan mudah-mudahan plan you membuahkan hasil
pesanan penaja : emas bergram-gram tu sor ...

Hahahahaha.. Iols dah plan nak dok rumah jadi tai2 tunggu suami ja.. Muahahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 6-6-2021 09:17 PM
.. uols pencen umo berapa ?

saya berfikiran sama .. and my friends pun ramai dah pencen awa ...

Umur 50.. ambik pencen awal. Sbb dah tak larat nak menghadap sepak terajang dunia tipu2 alam pekerjaan.. hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 6-6-2021 08:02 PM
Sama la gan aku.. Jd aku jd pemerhati dl.. Lgpun otak karton aku terffkr kalo aku cucuk vaksin tb2 ...


I signed up hibah 2 mil sbb takut jadi apa2 lepas vaksin or takut kena cobid  
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 6-6-2021 08:43 PM
kawan2 mybhusband .. ramai yg pencen awal .. >10 last year .. this year lagi .... stressss kat ...

Meka nampak happy sebab nak sembunyi apa meka rasa kot kak. Saya pun irl ka kat sekolah ka nampak aktif, ceria ja. Tapi bila balik rumah, tengah malam takleh tido pehtu nanges sensorang tetibe macam apa akak @Suchi kata tu. Really unhealthy yach. Tu antara sebab saya takut vaksin C19 - saya rasa mental health sy buat badan saya turut sakit so takut kena jab tetiba kiok. Jangan cakap vaksin, actually di jalan raya pun saya selalu rasa seram sejuk imagine tetiba kena langgar ka whatsoever pehtu kiok on the spot.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
syamzana replied at 6-6-2021 09:20 PM
plan iols follow the flow je la. mcm nak keje balik tp risau anak2 plak. 2x dah tolak offer rasa mcm ...

Selain dari johor, perak, KL & selangor, harga rumah tak turun sangat (dan tak naik sangat when economy is good).. so okay je if you nak letgo bila2.. boleh topup some cash savings bila u jual rumah nnti... okay je..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
rosmahisham replied at 6-6-2021 08:32 PM
Tnh yg i dlm proses beli tu siap dgn insfra..mmg geran kongsi..nk ikutkn skrg selangor kan dh x  ...

Oo .memang tanah pertanian 1 ekar =1 nama kalau Kat Johor. Nak ubah status dari pertanian ke bangunan biasanya dalam setahun bergatung jugak kepada status tanah..nak pecah lot pun makan modal jugak. Macam2 jugak nak consider
https://panglimahartanah.com/2019/01/07/boleh-ke-beli-tanah-geran-kongsi/
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Our business mmg totally mampos walaupun our business deal dgn govt u... So.. Fast2 lari buat project dgn hospital... So x byk sikit2 blh la menerus kan kehidupan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 6-6-2021 09:21 PM
bila umur dah semakin bertambah duit tu dah jadi secondary, yg penting kita just nak hidup aman ha ...

Betul tu. Jawatan, pangkat, duit tak penting. Hidup happy lagik penting. Saya...Part buat hutang untuk orang lain tu yang selalu kena. Hmmm. Atau orang kemain demand nak pinjam duit kita tapi bila kita mintak bayar, diam tak balas mesej.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
makiting replied at 6-6-2021 09:24 PM
Umur 50.. ambik pencen awal. Sbb dah tak larat nak menghadap sepak terajang dunia tipu2 alam peker ...

Good for you sis! Tahniah dah bebas dari alam kerja toksik!
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 6-6-2021 09:29 PM
Meka nampak happy sebab nak sembunyi apa meka rasa kot kak. Saya pun irl ka kat sekolah ka nampak  ...

Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rosmahisham at 6-6-2021 09:39 PM
glump replied at 6-6-2021 09:31 PM
Oo .memang tanah pertanian 1 ekar =1 nama kalau Kat Johor. Nak ubah status dari pertanian ke bangu ...


Ye betul..tu yg kita beli melalui agent/developer ni sng sikit..derang uruskn semuanye..tp mhl la sikit.tp mmg risiko jgk beli tnh ni takot kena tipu.kalau kat selangor ni byk co..yg beli dr org kg..pastu dia jual lot..derang siapkn infra dan dh dpt status baru tukar nama.selalunye lah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 6-6-2021 04:45 PM
u know kawasan rumah i dah ada van kkm dok pusing sekitar 1 ke 2 June 2021, so i initiate sendiri  ...

Meols tak surprise, chuols.
Ada satu minah ni, raya baru2 ni, dok seboklaaa upload gambar beraya ke sana, ke sini. Ke sana ke sini. Tak takut langsung ya. Me'ols mampos kan aje, sbb meols malas nak layan. Dlm hati me'ols ckp, kang yg kena Covid, kau. Yg mampos, nanti, kau. Kan.
Tup tup, buat cerita dukalara, mak bapak dia kena Covid. Barulah acah2 nak suruh org doa sana, doa sini. Ehh ewahhhh. Masa kau ke sana ke sini, kecoh2, org mendam perasaan, takde plk kau doakan org kan? Skrg dah positif, baru nak syahdu duka nan lara, takut tak dpt jmp mak ayah dah? Sorry, no simpati at all. Lantoklah kau sana dgn family kau.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 6-6-2021 04:45 PM
u know kawasan rumah i dah ada van kkm dok pusing sekitar 1 ke 2 June 2021, so i initiate sendiri  ...

Meols tak surprise, chuols.
Ada satu minah ni, raya baru2 ni, dok seboklaaa upload gambar beraya ke sana, ke sini. Ke sana ke sini. Tak takut langsung ya. Me'ols mampos kan aje, sbb meols malas nak layan. Dlm hati me'ols ckp, kang yg kena Covid, kau. Yg mampos, nanti, kau. Kan.
Tup tup, buat cerita dukalara, mak bapak dia kena Covid. Barulah acah2 nak suruh org doa sana, doa sini. Ehh ewahhhh. Masa kau ke sana ke sini, kecoh2, org mendam perasaan, takde plk kau doakan org kan? Skrg dah positif, baru nak syahdu duka nan lara, takut tak dpt jmp mak ayah dah? Sorry, no simpati at all. Lantoklah kau sana dgn family kau.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Plan B iols ialah tanam sayur banyak2.
Nak semai anak pokok dan jual kat jiran tetangga.
Iols nak kurangkan beli sayur kt kedai, setakat ni
dah ada belimbing buluh, serai, pokok pandan, limau nipis..
asparagus, pokok kari..

Cari duit poket weh
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2021 09:44 PM | Show all posts
makiting replied at 6-6-2021 09:24 PM
Umur 50.. ambik pencen awal. Sbb dah tak larat nak menghadap sepak terajang dunia tipu2 alam peker ...



.. OMG .... samaaaaa .. facing the same ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list