Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
2884
View
40
Reply

'Selamba Makan Nanas Masa Hamil, Tak Takut Gugur Ke?'

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-6-2021 02:48 PM | Show all posts |Read mode
Seperti diketahui, nanas merupakan buah yang bersifat tajam.




Kredit foto: TikTok




Ramai menganggap ibu hamil tidak boleh makan nanas kerana khuatir keguguran.


Bukan saja mengandungi vitamin C, malah mempunyai kandungan mineral yang mampu menguatkan sendi dan tulang.


Namun, ibu hamil hanya boleh makan nanas dalam kuantiti sederhana supaya tidak mengalami kesan negatif. Rujuk informasi berikut seperti dikongsikan Public Health Malaysia untuk penerangan lanjut.







Baru-baru ini, tular video di TikTok memaparkan ibu hamil dengan selambanya makan nanas.


Menerusi video yang dimuat naik @cik_phai, kelihatan dia sedang makan beberapa kepingan nanas.


Wanita dikenali sebagai Faida itu mengaku yang dia suka makan nanas sejak trimester pertama dan kini sudah memasuki minggu ke-38.


Tindakan wanita tersebut mengundang tanda tanya netizen sama ada ibu hamil dibenarkan untuk makan nanas atau tidak.




       
       



Dalam pada itu, hasil tinjauan di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut teruja dengan perkongsian wanita tersebut. Malah, ada yang berkongsi pengalaman sama.


Selain itu, ada juga netizen yang menasihatkan ibu hamil tentang pemilihan dan pemakanan nanas.




Sumber: SAYS
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikut badan kot.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mak mertua aku masa pregnant anak sulung mengidam nak makan telinga babi deep fried.
serious.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan 1st time kan isu ni.

Biar la,  dia rasa boleh makan,  makan je la.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
dah teringin tu so makan je la
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 03:22 PM | Show all posts
ellejo replied at 16-6-2021 03:04 PM
mak mertua aku masa pregnant anak sulung mengidam nak makan telinga babi deep fried.
serious.

aku terbaca kt mana ntah ada yang mengidam nak makan roti sapu kiwi kasut.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh je makan tapi jgnlah hentam samapi 2-3 biji sehari
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kakak aku mcm ni lah padahal dah 2nd trimester. Siap suruh laki wakilkan utk sheols.. Pleaselah taboo sgt percaya semua ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Klau dah besar mcm nk meletup tu x ada masalah. Org kata waktu 1&2 trimester tu x elok. Tu pon nenas muda yg tajam
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 05:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh jer kot , yang penting nanas ranum.

Tgk omputih lepas bersalin kat hospital, bukan saja makan nenas, siap minum coke pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 05:30 PM | Show all posts
alah, makan je
akak dulu punyalah gemar nanas. tetiap hari makan takde hal
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 05:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Biarlaa dia...y gugur tu anak dia..kalau gugur japgi boleh bt content "jgn mkn nenas sbb bt kandungan gugur"..kalau selamat beranak, kuar plak video "mkn nenas bt gugur mitos semata".. either way, attention seeker jah~
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
N genuine question,kenapa time preggy kan,msti ada y mengidam benda pelik2?hidden desire ke?atau mcm mana?ada penjelasan saintifik tak psl behaviour ni?
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 16-6-2021 07:22 AM
aku terbaca kt mana ntah ada yang mengidam nak makan roti sapu kiwi kasut.

yerkk. roti kiwi kasut tu makanan ke? telinga babi goreng tu mmg makanan chinese.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
I maksn nenas masa period. Betul lega.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy masa ngandung pertama dulu awal2 masa tak tahu lagi ngandung, hampir tiap hari makan nenas potong. Pantang nampak org jual nenas, mst beli. Nasib baik tak ada apa2. Mungkin ikut orang benda ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 01:00 AM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 16-6-2021 07:18 PM
I maksn nenas masa period. Betul lega.

u makan trimester ke berapa? i tgh pregnnat teringinnnn sangat tapi dulu if period i tak keluar, i makn sikit je nenas terus keluar darah tu. tu seriau nak makan sekarang
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 05:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Depends kat org. I makan je sepanjang mengandung. Tapi x lah melantak kaw2. Berpada2
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Justsha replied at 17-6-2021 01:00 AM
u makan trimester ke berapa? i tgh pregnnat teringinnnn sangat tapi dulu if period i tak keluar, i ...

I tak bersuami lagi u. Period je merasa.

Tapi betullah tu kalau tengok post KKM tu. Melancarkan darah. Semua darah turun. Sebab tu tak sakit senggugut.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 10:32 AM | Show all posts
Ikut badan kot.

Saya suka makan nenas dan tiap-tiap kali mengandung tetap cari nenas.  Tapi tak makan depan mak mertua, bising dia.  Depan emak sendiri okay aje.  

Siap melahap 2-3 biji durian, alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list