Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
4253
View
64
Reply

Terpaksa jual tong gas demi sara orang tua, pemuda tahan air mata rayu tuan kedai beli

[Copy link]

Author: bubuk_bearbear    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 17-6-2021 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
semlm sedih sgt
saja pergi tgk gerai pakcik yg jual nasi ayam sedap
tgk dia termenung jer dgn jualan byk lagi tak laku

bought few packs and paid him extra
muka yg sugul mula2 tu tersenyum
mengeluh dia takda org
nak jualan dah keluarkan modal
sewa bulanan jln terus jer

as for cerita ni
kalo betul
skrg bersepah supermarkets
kilang yg cari pekerja tempatan
sebab indon dah byk takda
bangla yg ada permit pun tak byk yg available
sebab ramai bangla tu skrg kerja kat gerai buah2an
atau kedai2 lain

cuba lar cari dik

ramai indon yg takda surat
tak boleh balik dan tak boleh kerja skrg ni
takut kena tangkap, duduk menyorok kelaparan
sekitar jb ni byk razia actually
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Dekat sini ada mak cik jual sayur pakai kereta sorong masuk taman perumahan, yg minta sedekah pun makin ramai
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 17-6-2021 08:56 AM
Betul.. Byk kali dah terkantoi.  Dari kes pak aq.. Sampai la ke kes lelaki kutip sampai kat melaka ...

Pada saya senang je...selagi kau jantan,cukup sifat kerja lah ape pon jgn merayu kat org....pakai kederat kau janji halal..tak payah buat cerita sedih..bukan tak kesian tapi ade org yg lagi teruk
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 10:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sambaldurian replied at 17-6-2021 07:33 AM
Published on 23 Mar 2021

Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA) menggesa kerajaan mempertimbang ...

Pengalaman saya handle budak tempatan kerja ladang..dalam 10 org tu hanye satu org je yg betul betul nak kerja...yg laen kuat ponteng, cuti kenduri, antar bini g klinik, demam, sakit pinggang , kerja berkira mcm2...kalau ambik pekerja asing die tak banyak cekadak kije je kt ladang diam2 cukup time tauke dapat payment , dia angkat gaji....kepala pon tak sakit...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:05 AM | Show all posts
semoga banyak pihak dpt buka bantuan dan mempermudahkan rakyat susah menerima bantuan
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:07 AM | Show all posts
for me ble jd camni kadang2 org pikir singkat...keinginan utk survive hidup tu xde....terlampau pasrah....yelh kebanyakan sebelum ni dh hidup senang...so ble jd camni simpanan xde keje xde mula lh jd blur....pastu redho je dh xde duit bagai....

i xtau kat tempat lain...tp rsnye byk je surau2 masjid2 n ngo2 even kedai pun ade sediakn 1 tempat yg ade brg makanan asas....kt situ diorg blh ambk utk survive hidup...pastu pikir lh sket camne nk survive hidup...blh pergi jmp yb2 kt tempat masing2 mengadu mana tau dioffer kerja...pastu kerja jgnlh memilih...i xtau kt tempt lain tp yb kt tempat i, i tgk byk jugak bantu org....


Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:11 AM | Show all posts
imransulaiman replied at 17-6-2021 06:39 AM
Kalau EL tak sibuk nak berada nun di sinun, pasti dia akan cari brader ni dan tolong...

dia masih belum masuk gaza lagi camne?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:16 AM | Show all posts
borrow replied at 17-6-2021 07:24 AM
Betui ka ni? Tp pkp ni mmg ramai terjejas. Ada cleaner gaji basic rm1.2 ja , pastu kena cuti tanpa g ...

anak saudara i ms pkp 1.0 die blh dpt 4k dlm 1 bln....memang die kaw2 siang mlm pg ptg ms tu die buat food panda...and anak saudara i ni still belajar tau tp die jenis xblh duk diam...aim die masa tu nk beli laptop sbb nk mengharapkn ayah die yg belikn mmg hampehlh...anak saudara i tu siap die blikn laptop utk adik die skali...sbb kesian adik die gune laptop 2nd hand yg ayah diorg belikn...sebenarnye atas keiginan masing2 nk survive hidup musim pkp ni...

i pun sama terkesan...gj i pun kene potong tp i rs gj i kene potong bukan sbb pkp tp sbb boss gila kuasa....kononnye nk tunjuk die blh cut kos company...menyampah...nasib i ade pendapatan sampingan bisnes kecik2 jual popcorn...walaupun xbyk at least lps lh nk byr minyak kete & topup tel..


Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
kotakominami replied at 17-6-2021 10:54 AM
Pada saya senang je...selagi kau jantan,cukup sifat kerja lah ape pon jgn merayu kat org....pakai  ...

Ada byk kerja kan.. Lotus pun cari pekerja
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 17-6-2021 11:30 AM
Ada byk kerja kan.. Lotus pun cari pekerja

Bukan semua orang susah/miskin tu rajin. Ramai jugak yang malas.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:50 AM | Show all posts
wirazam replied at 17-6-2021 09:24 AM
Kat kwsn mana ni kejadian ni berlaku..once dapat tahu, netizen boleh cari sapa adun or MP yg berkait ...

pergi mohon bantuan..
kalau x bagi ..
sound je..next PRU jgn haraplah undi saya...
gituuu
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Babai replied at 17-6-2021 05:44 AM
Jangan cepat sangat kesian bila dengar kisah sedih. Sejarah dah banyak kali membuktikan.

Yup. Mungkin juga tong tu dicuri. LoL
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Babai replied at 17-6-2021 05:44 AM
Jangan cepat sangat kesian bila dengar kisah sedih. Sejarah dah banyak kali membuktikan.

Yup. Mungkin juga tong tu dicuri. LoL
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kotakominami replied at 17-6-2021 10:58 AM
Pengalaman saya handle budak tempatan kerja ladang..dalam 10 org tu hanye satu org je yg betul bet ...

pmpuan ada x kerja ladang? kait buah kelapa sawit ke. ke prejudis, pmpuan x boleh buat kerja berat?. yg ak tau mmg ada akta ckp, pmpuan x boleh keje bwh tanah ( baiki kumbahan bwh tanah )
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
harap mmg betul2 susah lah ni bkn menipu
kadang2 kita rasa nak menderma tp bila byk sgt yg ambik kesempatan jd kesian pada yg betul2 memerlukan tp tak dapat
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bersimpati kpd yg betul2 terkesan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 12:50 PM | Show all posts
kenapa nk jual tong gas? abis nk masak pakai kayu api ke?
ke pasni tk msk kt uma?

cite ni aku rasa sgt merepek...biasa mat pit je buat bnda gini

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
biasanya yg jual tong gas sebijik mcm ni mat pet je
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 01:05 PM | Show all posts
Ramai tak ada survival skill sebab selalu diajar untuk senang tak diajar macam mana nak bertahan kala susah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2021 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ramai terkesan. kawasan rumah aku sekarang sunyi dan ramai tak berani nak keluar sangat. sebab tu ramai peniaga ikan dan sayur dah mula juai guna motor. pepagi kalau dorang datang menjual, riuh bunyi hon. satu inisiatif yang baguslah bagi aku. pepagi jual kat pasar dan kalau tak habis, dalam jam 9 pagi keatas dorang mula jual naik motor. bagus jugak untuk orang tua yang takde kenderaan kan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list