Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
18270
View
184
Reply

[Dunia] PLANdemik : Pfizer yg memulakannya dan bakal mengakhirkannya dgn booster shot ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-7-2021 08:16 AM | Show all posts
LaRRa. replied at 16-7-2021 02:49 AM
I dont think you sir, understand this actual situation. Try read first article again, but slowly.  ...

In this thread we can see how their minds work ...they tend to see things and events individually , and not being able to relate them together hence they fail to think critically to assess the whole scenario effectively ler, whether they read slow or fast they still cannot relate so how
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 08:27 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 08:30 AM
LaRRa. replied at 16-7-2021 02:53 AM
Nice article blastof, it's made me to be critical thinking mydear..

bukan hanya vaksin saja tapi lockdown dan sekatan itu ini tiada kena mengena dgn virus pun .....infection berlaku di lokasi a, kenapa lokasi a sampai z disekat pergerakan manusia plak kann walau dah pakai mask dah ada SOP dah dikompaun still sekat jugak tak peduli impak negatif pada minda , emosi dan fizikal ramai masyarakat di seluruh dunia tuh  
Dgn melihat how lockdown dan sekatan pergerakan memusnahkan ekonomi dan emosi masyarakat dunia yg pentingkan kebendaan dalam hidup, kita boleh fahamlah tujuan di wujudkan vaksin adalah untuk kemusnahan tubuh badan dan fikiran plak , complete lah penjajahan tu apabila luar dalam end up musnah jadinya ...macam senjata convensional biasa lah impaknya walau guna bio weapon .

Tapi hgn harap provaks nak faham mende nih, it's tooo complex for them if they have to link so many clues together too tiring ler
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:29 AM | Show all posts
MontanaHannah replied at 16-7-2021 12:26 AM
Aku sudah tegaskan 3 benda ini sahaja yang virus corona takutkan

1. hujan

coron bukan piring astro. kalau betul takutkan hujan semua tu buktikan
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Sendiri tidak faham technique buat mrna vaccine... Buat chaos... Agenda itu ini.... Vaccine mrna paling straighforward approach compare dengan conventional vaccine.... Nanti siap cell atlas lagi gang ini kuat pusing keliling.... Untuk synchronize dengan idea jumud depa ....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 16-7-2021 01:10 AM
Dari parents nya lah dia belajar dgn rasuah dia boleh dapat apa yg diingininya .... guna duit utk be ...

Aik thread lagi satu ko cakap Ugur Sahin tu cofounder dgn ceo pfizer.  Sekarang dah Bourla pula.  Cepat betul depa AGM na tukar ceo mesti pakai google meet je kan.

Menangis si Bourla ko dengar buat certia hasanah pasal dia.  Tak pe la kesatlah airmata mu Bourla, kau berplanet2 jauh lebih kaya raya dari pembuat cerita fiksyen sorang ni.  Keep doing what you are doing saving lives.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 08:58 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 09:04 AM
anony-mous replied at 16-7-2021 03:45 AM
Bukan ke mmg dah start sblm corona since corona ni another subspesies of sars 2 cov? So xpelik pon ...

Tarak vaksin utk sars and mers .....kerana nak develop nya from start to finish perlu fund yg amat2 tinggi so selama ini sapa pungg tak mampu yakinkan mana2 pihak utk bagi fund semanyak tu ler.

Nak yakinkan investor sesatu vaksin perlukan situasi gawat sesgt dan ramai sakit di seluruh dunia terlebih dulu baru laa investment boleh pulang modal apabila ramai yg boleh di cucuk dgnyaaa , kalau wujud ubat berkesan maka investor tarak mau invest lah kerana orgramai boleh ambik ubat je nak vaksin buat pe

so camne pfizer yakin berjaya beroleh fund plak pada bulan jan 2020 tu , walau virus baru je dikenalpasti tarak pesakit lagi ramai2 diseluruh dunia malah tak tahu lagi yg ubat berkesan tak wujud utk rawat yg kena penyakit tu  ....

selama nih tak berjaya memana company pungg termasuk pfizer sendiri raih fund utk mers , tup tup pfizer boleh berjaya dapatkan keyakinan investor sebuah negara plak tuuu utk sediakan fund bagi menjayakan kerja2nya utk penyakit yg baru je dikenalpasti identitinya yg tak merebak teruk yg tak gawat lagi situasi ?

Itu sama macam seseorang tu kata selama nih tarak bank yg nak bagi fund utk dia beli kereta tuptup tetiba je kereta yg masih di peringkat prototype dah berjaya di belinya dgn fund di beri sebuah negara yg kaya .....kereta prototype mana utk di jual lagi dan negara mana ada bagi fund utk org beli kereta yg tak di jual lagi tuh ...haa gittew ler impossible nyaaa pfizer nak fokus pada virus yg baru dikenalpasti bagi mewujudkan vaksin tapi di buat2 tak nampak mers yg dah lama wujud yg masih dok merebak secara sporadik ketika tu kannn

Kalau pfizer mampu raih dana seawal tuuu , bermakna awal2 lagi ler utk mers pfizer dah mampu buat vaccine . Tapi tak punggg kannn,  so kat situ dah nampak yg pfizer rancang PLANdemik ler apabila cepat je laksanakan kerja2 membangunkan vaksin utk virus yg baru je dikenalpasti tuuu

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Josephine Ma and Simone McCarthy
Published: 6:15am, 22 Feb, 2020



https://www.scmp.com/news/china/science/article/3051853/there-was-no-vaccine-sars-or-mers-will-there-be-one-new

There was no vaccine for Sars or Mers. Will there be one for the new coronavirus?

They are also costly. According to Michael Osterholm, director of the Centre for Infectious Disease Research and Policy at the University of Minnesota, it can cost as much as US$1 billion to develop, licence and manufacture a vaccine from scratch C including building a facility to produce it in.

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Nape pfizer nk bunuh org guna vaksin.

Diorg boleh duk diam xwat apa2 sambil tgk manusia pupus kena covid.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:11 AM From the mobile phone | Show all posts
The Untold Thru Story..... Bts
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Issue dana.... Bukan bidang research perubatan saja dapat banyak dik.... OnG juga banyak belum lagi industry lain.... .depa fund billion dik untuk research partnership....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 09:23 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 09:27 AM

Tengok perbandingan antara SARS ,MERS dan Covid 19 dari segi kadar kematian tuuu ketika jan 2020,  kadar kematian utk covid 19 berapa ? Kes pung baru nak di kenalpasti waktu tuuu nak mati ramai2 kerana nya camna plakk, sedangkan mers dah capai 34.3% ....
  
sedangkan covid pada april 9, 2020  baru 1.38% je , apedehal pada ketika virus baru dikenalpasti bulan jan 2020 dahhhh nak kalut wujudkan vaksin utknyaa plakk sedangkan mers tuu lagi tinggi kaw kaw tak di hiraukan pungg utk buat vaksin ..tak masuk akal camtu punggg provaks tetap akan create " alasan based on imaginasi" utk tetap menyebelahi pfizer kekdahnyaaa



;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

https://www.medicalnewstoday.com ... -with-covid-19#SARS

SARS

The coronavirus that causes SARS is called SARS-CoV. According to the World Health Organization (WHO)Trusted Source, the first cluster of SARS cases occurred in Chinas Guangdong province in November 2002.

Research has identified horseshoe bats as the natural reservoir of SARS-CoV. Civets and animals in wet markets also likely contributed to the virus crossing from animals into humans.

The organization was first notified, of more than 100 deaths due to a new infectious disease, on February 10, 2003. The next day, the Chinese health ministry made an official report of 300 cases and five deaths due to an acute respiratory syndrome.

On March 12, 2003, the WHOTrusted Source issued a global alert, warning of atypical pneumonia spreading among hospital staff.

A mere 3 days later, the WHO coined the name SARS and put out an emergency travel advisory, asking travelers to be familiar with the symptoms of the condition. They also proposed that the disease was spreading throughout the world by people using air transport.

Later in March, the WHO recommended that airports in areas with cases of SARS screen passengers.

From April of that year onward, the WHO issued a number of warnings, asking people to postpone all but essential travel to affected areas. These areas included, at various times, Hong Kong, Toronto, several areas of mainland China, and Taiwan.

A paper published May 15, 2003 in The New England Journal of Medicine identified a new coronavirus as the underlying pathogen.

The WHOTrusted Source officially declared the SARS epidemic to be contained on July 5 of that year. Since then, there have been four small outbreaks of SARS.

Of these, three involved people who worked with the SARS virus in laboratory settings and acquired the virus accidentally. The fourth incidence has been mostly attributed to infection from an animal source.

There have been no reported cases of SARS since then, although the WHOTrusted Source warn that These events demonstrate that the resurgence of SARS leading to an outbreak remains a distinct possibility and does not allow for complacency.

SARS summary:







MERS

MERS occurs as a result of infection with the coronavirus MERS-CoV.

On September 20, 2012, the Program for Monitoring Emerging Diseases reported a novel coronavirus isolated from sputum samples of a 60-year-old man from Saudi Arabia, who had died 3 months earlier.

Within the next month, the number of confirmed MERS cases rose to nine, with five fatalities. The earliest case dated back to April 2012.

Across the globe, 27 countries have reported cases of MERS since 2012, but around 80%Trusted Source of cases have occurred in Saudi Arabia.

MERS-CoV is a zoonotic virus, meaning that most cases of infection pass from animals to humans. According to the WHO, direct or indirect contact with dromedary camels is the most common route of infection.

Transmission among people is rare, and it mostly occurs among family members or in healthcare settings.

The MERS-CoV virus has similaritiesTrusted Source to European bat coronaviruses.

MERS summary:

  • Pathogen: MERS-CoV
  • Total number of cases: 2,519
  • Number of cases in the U.S.: 2Trusted Source
  • Total number of deaths: 866
  • Case fatality rate: 34.3%
  • Mode of transmission: Droplets from person to person, unclear from camels to humans
  • Key symptoms: A feverTrusted Source, a cough, shortness of breath
  • At risk groups: Men above the age of 60, particularly those with underlying medical conditions such as diabetes, high blood pressure, and kidney failure
  • Treatment: No specific treatment
  • Vaccine: No vaccine



COVID-19

The coronavirus SARS-CoV-2 is the pathogen that causes COVID-19. The virus has a close resemblance to SARS-CoV.

The first cases of COVID-19 were reported in Wuhan, China, in December 2019.

On January 5, 2020, the WHOTrusted Source published the first news of an outbreak of unknown cause. By the end of January, the organization had declared COVID-19 to be a public health emergency of international concern.

The name COVID-19 was officially coinedTrusted Source, by the WHO, on February 11. Exactly 1 month laterTrusted Source, the organization declared a pandemic.

To date, cases of COVID-19 have been reported on every continent except Antarctica. Governments across the world have responded with varying degrees of social distancing measures in a bid to curb the spread of the virus.

As the numbers of infections and deaths from COVID-19 continue to rise, researchers are working to identify suitable treatments and vaccines to curb the pandemic.

COVID-19 summary, as of April 9, 2020:

  • Pathogen: SARS-CoV-2
  • Total number of cases: 1,490,790
  • Number of cases in the U.S.: 432,438
  • Total number of deaths: 88,982
  • Case fatality rate: 1.38%Trusted Source to 3.4%Trusted Source
  • Mode of transmission: Droplets produced by coughing, sneezing, or talking, limited evidence of other routes
  • Mean incubation period: 5 days
  • Key symptoms: A feverTrusted Source, a dry cough, shortness of breath
  • At risk groups: Adults aged 65 and over, and people of all ages with underlying medical conditions
  • Treatment: No specific treatment, although several candidate drugs are undergoing testing
  • Vaccine: No vaccine, although several candidate vaccines are in development





Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak suspect goal yang create cerita.... Bimbang sales supplements depa merudum.... Seperti diknah... Hahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 09:31 AM | Show all posts
Edited by blastoff at 16-7-2021 09:34 AM

apabila sel2 otak tak bersambung dgn betul kerana di ganggu oleh kewujudan nanoparticles padanyaa , maka alasan tak masuk akal yg di sembur tanpa disandarkan pada fakta langsung tetap dipicayai oleh provaks ler sebab yg berfakta dan bersumber terlalu kompleks dan renyah utk depa cuba fahaminya ler , to them it's easy just to follow tanpa fikir
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 15-7-2021 03:28 PM
Yang memberi amaran itu sudah ambil vaksin kah belum?

hahahahahahahahahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 09:38 AM | Show all posts
pearl.silver replied at 16-7-2021 09:01 AM
Nape pfizer nk bunuh org guna vaksin.

Diorg boleh duk diam xwat apa2 sambil tgk manusia pupus ken ...

tahun lepas mana ada manusia pupus kena covid haih ..setelah vaksin berjaya di hasilkan je kematian mencanak2 jadinya tapi dilabelkan sebagai covid padahal ia sebab vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Soalan noob i. Pasaipa japan & us kekah vax depa to msia?
Rakyat depa dh dpt suma ka?


Yg govt msia beli sendiri vax, berapa harganya telah dilaburkan ?

Someone pls suap me. Tq
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 15-7-2021 05:50 PM

Hang mahu kata mers more deadly kah budak?... Apa kaw kaw kaw?..... Agak agak mahu kencing.... Covid19 outbreak(sebelum declare pandemic) tengok wuhan bagaimana ....hang saudi agak agak lah budak....contoh aku bagi sebelum vaccine di bagi kepada warga america.... Sudah ratus ribu sudah mati..... Hang mahu backlash pfizer.... Sewaktu wuhan outbreak sudah clincal trial untuk vaccine china?.... Ko boleh fikir dik china guna cara conventional untuk buat vaccine... Ko tudak mahu cerita pula... Kenapa vaccine depa lagi cepat progress....
Why not balik minum susu ibu bagi ada function sikit otak.... Negativity is a choice....
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:00 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
blastoff replied at 16-7-2021 09:31 AM
apabila sel2 otak tak bersambung dgn betul kerana di ganggu oleh kewujudan nanoparticles padanyaa ,  ...

Ko kena faham...Science is above all.

Kalau ko relate dengan hadis Nabi dan agama tu dah lapuk. Yang kaitkan dengan agama dan hadis ni jenis fefeeling assistant tuhan. Tanpa yahudi dan nasrani, ko pun tak maju. So untuk masa depan yang cerah dan kita nak back to normal nak holidays nak dine in please contribute to society by getting the jab.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:09 AM | Show all posts
babynina30 replied at 16-7-2021 09:42 AM
Soalan noob i. Pasaipa japan & us kekah vax depa to msia?
Rakyat depa dh dpt suma ka?

Yang vaccine duk disedekah tu is under Covax sharing programme.  Depa bukan saja donate kat Malaysia, banyak negara lain lagi derang donate, Taiwan, Indon, Vietnam, Philipinnes, Thailand etc.  Sebab ada sesetengah negara mungkin tak de dana nak beli secepat mungkin.  Objective Covax ialah supaya dunia dapat vaccine ni secepat boleh.
Jepun sendiri dah berikrar untuk donate 2 juta AZ, US yg paling mula2 cakap nak donate 1.5juta Pfizer, NZ 800k pfizer etc.

Tunggu ye kejab lagi mesti ada orang spin fakta ni, jadi jangan keliru baca lah banyak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 10:10 AM | Show all posts
xde sekor pun berani jawab hujah dalam list yg aku bagi tu

kata pandai ?

mana pandai ko tu ?

tunjuk la pandai ko tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list