Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
3665
View
49
Reply


"Ramainya Terkena Penyakit Ain, Iya Ke Diorang Ni?"

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-7-2021 12:02 PM | Show all posts |Read mode






"Muka breakout sikit dah label kena penyakit ain."



Pernah dengar penyakit ain? Ianya dikaitkan dengan pandangan memuji atau hasad hingga menimbulkan kesan buruk kepada mereka yang menerima pujian tersebut.



Terbaharu, trending di platform Tik Tok, ramai remaja yang mengakui terkena penyakit ain ini.



Mereka menyatakan perubahan wajah dari wajah polos kepada wajah berjerawat dan menggerutu, gara-gara penyakit ain ini.



Ianya membuatkan ramai netizen di Twitter tidak puas hati kerana ianya dijadikan trend semata-mata. Lebih penting, ianya bukan ain seperti yang didakwa.






Bagi netizen yang lebih matang, mereka menganggap trend sebegini perlu dihentikan. Terlalu ramai yang terikut-ikut memuat naik gambar sebelum dan selepas ditumbuhi jerawat serius lalu melabelkannya sebagai ain.



Sedangkan ianya lebih kepada perubahan hormon, kalau betul kena ain, mampu kah membuat video perubahan wajah itu?



Foto: Twitter







Mereka yang pernah terkena atau yang menjaga pesakit ain menceritakan bahawa ianya bukan perkara biasa. Hidup boleh hancur kerana perbuatan tersebut kerana mereka yang terkena penyakit ain ini biasanya akan hilang sendiri tanpa khabar kerana mahu berubat. Jadi, kehilangannya bukan berhari, mungkin memakan masa berbulan atau bertahun baru sembuh.




Foto: Twitter



Foto: Tik Tok





Ternyata penyakit ain bukan sembarangan untuk didakwa. Tetapi mengapa ramai remaja berlumba-lumba mengaku terkenanya? Nak sangat ke? - CARI


Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia sama mcm ocd
Baru feeling2 pengemas sikit terus kata ada ocd

Pdhal klu dia tau ocd tu org masalah mental, dan real ocd tu sgt teruk bkn sekadar pengemas

Tp sbb xtau, mcm jd kebanggaan plak ngaku dia ocd.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:24 PM | Show all posts
Bangganya dik mengaku kena penyakit ain.
Macam nak bagitahu satu dunia ada orang dengki dengan dia sampai dia boleh kena ain tu.
Penyakit ain tu bukan biasa-biasa, dik.
Silap haribulan, korang dah takkan dapat balik life yang dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang kalau kena ain kan... dia tak bagitahu orang.. sebab dia tahu dia ada vulnerability.. kalau kecoh bagi tahu orang ni bukan ain, ni caprice..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:45 PM | Show all posts
tampar pakai selipar jepun je ubat penyakit budak tiktok
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 12:57 PM | Show all posts
Pakai tah apa2 produk jadi alahan pada kulit selalunya buat kulit jadi sampai macam tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah tafsir istilah penyakit ain ke mcm ni bbnu nih? Ingatkan penyakit ain tu berkait dgn hasad dengki dari hati. Pening ah
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 01:19 PM | Show all posts
pearl.silver replied at 22-7-2021 12:16 PM
Dia sama mcm ocd
Baru feeling2 pengemas sikit terus kata ada ocd

Ada budak ocd 14 tahun makpak hantar wad psikiatri. Tanya member aku misi apa simptom, katanya budak tu cerewet tak boleh share sudu, pinggan, gelas. Banyak je pegawai army geli sharing padahal zaman training 40 orang share satu berus gigi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 01:30 PM | Show all posts
LAPAR SOHORRRRRRRRRRRRRRR

eh selalu btl caps lock nk edit malas adoi bila buat keja sambil berporem gini la.. sori mod.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntahnya.. Ntah2 tido pon still pakai bantal busuk sama umur dengan dia tak pernah basuh.. Bantal pun bawak bergolek atas karpet atas lantai sarung tak tukar tak basuh.. Or hormon.. Or pakai produk yang tak sesuai ngan kulit..

Walopon memang senang kene 'ain kalo suka sangat tayang muka selpie kat stageram
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
fefeeling didengki ke dekk, penyakit kulit (hasil produk sampah??) dibantainya claim penyakit ain
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntah2 alergik or jerawat sebab hama. Macam aku la, raya haritu tetiba naik jerawat banyak giler penuh satu muka. Aku mmg beli skincare dekat drugstore je, so aku yakin semua barang ori. Lepas fikir2 baru aku teringat yg jerawat mula keluar lepas pakai cleansing oil yg ada AHA. AHA ni sejenis exfoliant, aku pulak beberapa hari lupa pakai suncream. Skin barrier rosak, jerawat senang naik. Lepas aku tukar cleansing oil & pakai sunblock, elok balik. Cuma kesan pigmentation tu makan masa la nak hilang
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 02:18 PM | Show all posts
tak malu ke siot budak2 ni
kau igt cantik ke muka korang..
manjang mekap pastu filter, tiber nak kena penyakit ain..
hormone tahu tak dik? inflammation?

kalau org dulu2 okay la, kulit tak tercemar..
kau skrg dgn produk timbang kilo bagai..
ntah ntah break out sbb timbang kilo pastu salah ain..

muka aku nipun kalau angle betul mcm nora danishh,
kalau angle biasa iras2 rosnah mat aris je..
tak pulak nak claim ain tu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
camne dia boleh tau dia kena penyakit ain?penyakit ain ni bkn boleh detect cam demam batuk ye. iols pun puas berubat sana sini br tau kena penyakit ain. ye memang tak pulih sepenuhnya. dan xnmpak secara fizikal.

pastu ko dh  la konon kena penyakit ain lagi tempek gambo kat medsos

woii.. sesape kena penyakit ain mmg terus jauhkan diri dr medsos or terus mellow down dr medsos la. di medsos tu la ibu segala penyakit mata n hati
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
HAHAHAHAHAHAHAHHA

ehhh hello dekkk! asal perasan sangat ni? muka kau terlampau basic untuk buat orang ada "ain" ke apa entah dengan kau! pergi tukar skincare, tukar cadar bed sheets bagai, basuh sekali dengan bantal tu, ain ain... kalau camtu hari2 retis kena ain, ni aku tengok retis korea tu mulus halus kudus jeee. tak breakout pun
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 03:39 PM | Show all posts
pykt ain ni sihir ke..sbut orang sihir jelah.
sejak sethn dua ni duk ain ain ..up gmbr baby tak leh, gmbr sendiri tak boleh
dulu tengok cite turki belah2 sana adalah., yg symbol tangkal mata 1
sama ke?

kes budak ni..adakah dia bodo tak tpikir nak pi klinik dari tertiberr ain bagai
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu bukan ain..tu peringatan dari DIA untuk ko tone down sikit menggedik kat medsos tu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 22-7-2021 01:19 PM
Ada budak ocd 14 tahun makpak hantar wad psikiatri. Tanya member aku misi apa simptom, katanya bud ...

Penah tgk dokumentari..sangatla seksa budak tu..nak jalan atas rumput pn xboleh..siap panjat dinding tepi umah..dah rawat baru okey sket..tu pn umo die dah remaja..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Y ni laa lalu kt ig ai tp ai kurg berminat..masuk benang ni nk baca komen poremer je .{:smile
Kt ig nuh byk org terlajak positip...bhahahahah{:smile{:smile{:smile
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2021 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 22-7-2021 02:18 PM
tak malu ke siot budak2 ni
kau igt cantik ke muka korang..
manjang mekap pastu filter, tiber nak k ...

Filter smpai kening pn nak hilang..hihihi..mcm ai selalu ckp laa,budak2 skrg sepesen jah.. kononnya neutral tp sorry lah,kecik2 dah pndai cucuk sana sini,nak2 vit C sbb nak putih,pstu bt sulam bedak nak dpt pipi pink pstu pakai braces walaupun gigi xde penyakit apa2..n pakai shawl belit leher..

Xde nilai eksotik and tak unik..ahaksssssss~
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list