Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
5580
View
104
Reply

[Tempatan] Kes kematian selepas lengkap vaksinasi lebih 1484 kes?

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-9-2021 07:31 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by safriehalim at 10-9-2021 01:02 AM

PUTRAJAYA: Sebanyak 0.009 peratus, atau 90 per satu juta populasi negara ini meninggal dunia akibat COVID-19, biarpun selesai menerima dua dos lengkap vaksinasi, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Berdasarkan data Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), beliau berkata, daripada jumlah berkenaan, 81 peratus mempunyai penyakit komorbiditi, serta 80 peratus daripada mereka berusia atas 60 tahun.

Beliau berkata, biarpun itu adalah situasi yang berlaku di seluruh dunia, peratusan yang dicatatkan itu menggambarkan vaksinasi di negara ini berkesan, tanpa mengira jenis vaksin.

Saya ingin memaklumkan, dan data ini turut keluar dalam GitHub, kita terima pertanyaan mengenai breakthrough death, saya nak nyatakan, kita semua dah lihat data terperinci, dan vaksin ini berkesan, dan vaksin ini menyelamatkan nyawa.

Tak kira jenis apa pun, ia akan beri perlindungan bagi kita, tetapi masih berlaku sedikit breakthrough death. Kita dapati bahawa dos lengkap, daripada populasi negara, yang dapat dua dos lengkap tetapi meninggal dunia adalah 0.009% 90 per one million population, katanya pada sidang media di sini hari ini.

Khairy berkata, dengan data ini, beliau berharap agar masyarakat dapat terus memberi keyakinan serta terus mendapatkan perlindungan daripada COVID-19 melalui program vaksinasi sedia ada.

Astro Awani

Pembetulan : Astro Awani telah edit artikel asal.

Sebanyak 0.009 % atau 90 per satu juta populasi yang telah lengkap divaksinasikan bukannya 90 per satu juta populasi negara.

Ini bermakna terdapat lebih kurang 1484 kes kematian akibat Covid-19 melibatkan mereka yang telah lengkap divaksinasikan berdasarkan jumlah keseluruhan mereka yang telah lengkap menerima vaksin setakat ini ialah 16,492,295.
FB_IMG_1631203906386.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Karang antuvacc mesti akan highlight: 81% mempunyai kes comorbidity, sebab tu mati, bukan salah vaksin tak berkesan.

Bila yg mati tu belum ambik vaksin, depa buat2 buta pulak yg mati tu ramai jugak comorbidity, penyakit kritikal.

Teruih buat kesimpulan depa mati sebab tak vaksin.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:41 PM | Show all posts
aritu kata 4 org ja? ke aku yg salah baca ni
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq info yang telus....seriously  2800 kes....bnyk betul...tapi yg lengkap vaksin yg mati ni ada penyakit tak?...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 9-9-2021 07:51 PM
Tq info yang telus....seriously  2800 kes....bnyk betul...tapi yg lengkap vaksin yg mati ni ada peny ...

Comorbidity means mmg ada sejarah penyakit kirtikal. As if belum vaksin, total death lebih tingg
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 9-9-2021 07:58 PM
Comorbidity means mmg ada sejarah penyakit kirtikal. As if belum vaksin, total death lebih tingg

Oh...tq info....cik darkness
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
darkness replied at 9-9-2021 07:58 PM
Comorbidity means mmg ada sejarah penyakit kirtikal. As if belum vaksin, total death lebih tingg

Jadi apa tujuan mereka yg ada komorbid ini ambil vaksin jika tidak mampu mengelakkan mereka daripada terkena jangkitan yg teruk ketika dijangkiti Covid?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
safriehalim replied at 9-9-2021 08:18 PM
Jadi apa tujuan mereka yg ada komorbid ini ambil vaksin jika tidak mampu mengelakkan mereka daripa ...

Orang kg akak ada penyakit kencing manis yg teruk dari badan gemok terus kurus sb kencing manis...terpaksa cuci darah selalu...dan cucuk vaksin dah 2 dose kemudian kena covid..alhamdulillah dah sembuh dari covid
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
anti kobid vaxxers are going to LOVE this thread yach becoz there are so many things they can misinterprete-  -acik kepam
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:27 PM | Show all posts
oh my god TT - u ni memang dok buat tajuk thread yg seakan akan sama content dalam 2 tajuk dah sejak seminggu dua ni i tengok ?

i mean - i rasa  ada kat mana mana u tak faham ke atau nak tunjuk you nak kata vaccine tak berkesan?

i mean seriously  you

i hairan tajuk thread yg seakan akan sama you buat and may i ask ?

what do you want?

are you an anti vax?


or do you need to be taught the basic of stats?

TT -  unak belajar stats ke

seriously?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2021 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 9-9-2021 08:27 PM
oh my god TT - u ni memang dok buat tajuk thread yg seakan akan sama content dalam 2 tajuk dah sejak ...

Fakta yang kita perlu hadam, vaksin yang ada sekarang ini keberkesanannya akan menurun dalam tempoh kurang 6 bulan.

https://www.bharian.com.my/amp/dunia/lain-lain/2021/07/844483/paras-antibodi-vaksin-pfizer-astrazeneca-menurun-selepas-2-3-bulan

Sebab itu ada banyak negara yang sudah mula memberikan dos ketiga (booster) kepada rakyat mereka susulan peningkatan kes harian yang kembali mendadak walaupun majoriti rakyat mereka sudah lengkap menerima 2 dos vaksin.

Kita sudah nampak buktinya di Sarawak dan Lembah Klang. Walaupun kadar vaksinasi tinggi tetapi kes jangkitan masih lagi berlaku dengan angka yang membimbangkan.

Persoalannya, sampai bila kita mahu bergantung hidup dengan vaksin?

P/S : kerajaan tidak boleh bergantung kepada vaksin semata untuk meredakan penularan covid-19.

https://www.google.com/amp/s/www.bharian.com.my/amp/dunia/lain-lain/2021/08/855968/perlindungan-vaksin-menurun-dalam-tempoh-kurang-6-bulan

https://berita.mediacorp.sg/mobilem/dunia/kesan-antibodi-vaksin-covid-19-sinovac-berkurangan-lepas-6-bulan/4637500.html

.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:31 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 9-9-2021 08:35 PM

okay  TT

are you able to read this

and UNDERSTAND this
simple english je pun

https://amp.theguardian.com/theo ... ave-been-vaccinated

Why most people who now die with Covid in England have had a vaccinationDavid Spiegelhalter and Anthony Masters



Dont think of this as a bad sign, its exactly whats expected from an effective but imperfect jab

Sun 27 Jun 2021 08.00 BST

2 months old
It could sound worrying that the majority of people dying in England with the now-dominant Delta (B.1.617.2) variant have been vaccinated.

Does this mean the vaccines are ineffective?

Far from it, its what we would expect from an effective but imperfect vaccine, a risk profile that varies hugely by age and the way the vaccines have been rolled out.


Consider the hypothetical world where absolutely everyone had received a less than perfect vaccine. Although the death rate would be low, everyone who died would have been fully vaccinated.


The vaccines are not perfect. PHE estimates two-dose effectiveness against hospital admission with the Delta infections at around 94%. We can perhaps assume there is at least 95% protection against Covid-19 death, which means the lethal risk is reduced to less than a twentieth of its usual value.

But the risk of dying from Covid-19 is extraordinarily dependent on age: it halves for each six to seven year age gap. This means that someone aged 80 who is fully vaccinated essentially takes on the risk of an unvaccinated person of around 50 C much lower, but still not nothing, and so we can expect some deaths.

The PHE report also reveals that nearly a third of deaths from the Delta variant are of unvaccinated people over 50, which may be surprising given high vaccine coverage; for example, OpenSAFELY estimates more than 93% among the 65-69s. But there are lower rates in deprived areas and some ethnicities and communities with limited coverage will continue to experience more than their fair share of loss.

Coverage and effectiveness are important numbers for assessing vaccination programmes. It is better to look at cool analysis by analysts, rather than hot takes on social and other media.
  • David Spiegelhalter is chair of the Winton Centre for Risk and Evidence Communication at Cambridge. Anthony Masters is statistical ambassador for the Royal Statistical Society





Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
safriehalim replied at 9-9-2021 08:29 PM
Fakta yang kita perlu hadam, vaksin yang ada sekarang ini keberkesanannya akan menurun dalam tempo ...

Safrie...ko dah cucuk vaksin dah ke....vaksin jenis apa?...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Tadi org kkm call pasal anak2 kena jangkitan. Update record.
Sembang2 tu dia ada mention yg symptom lps vaksin tu sebenarnya mmg dah kena covid la. Dia tanya apsal tak terus gi swap.
Teman pening mikior betul ke? Apsal deme talk bagitahu SOP lepas vaksin?
Tapi yg teman confirm anak2 kena sbb budak kerja. Kami dah vaksin lame dah
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
safriehalim replied at 9-9-2021 08:29 PM
Fakta yang kita perlu hadam, vaksin yang ada sekarang ini keberkesanannya akan menurun dalam tempo ...

Aku ngk member aku kt ereb sana start booster...ritu 2dose sinopharm...ni 2 dose pfizer plak..lepas 6-8 bln dr sinopharm tak silap aku...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:36 PM | Show all posts
COVID: the reason cases are rising among the double vaccinated C its not because vaccines arent working
July 22, 2021 8.01pm AEST Updated July 28, 2021 8.24pm AEST

ni satu lagi

cer baca

https://theconversation.com/covi ... St0w7ce1ccqMU4rM73M


kalau nak tahu jawapannya

a little but of thinking je pun.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:38 PM | Show all posts
JessePinkman replied at 9-9-2021 07:37 PM
Karang antuvacc mesti akan highlight: 81% mempunyai kes comorbidity, sebab tu mati, bukan salah vaks ...

awak kalau nak berforum huna kematangan tak payah label yg anti vack anti vaks

u all tak nak vaccine and pom prang sakan  = anti vaks
org yg dah vaccine = vaccinee

senang je

dok played istilah adalah satu perkara yg tak matang jauh  sekali ...

and i dont think u know what you are talking about.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
damsel_fiji replied at 9-9-2021 07:41 PM
aritu kata 4 org ja? ke aku yg salah baca ni

Tu la bk tnya juga,  digi ckp cuma 4 jerr. Habis tu nape kj x bagi statistik org yg x beksin tp blh sembuh sebelum beksin diujicuba? Brp % pulak? baru adil nk buat comparison
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:41 PM | Show all posts
safriehalim replied at 9-9-2021 08:18 PM
Jadi apa tujuan mereka yg ada komorbid ini ambil vaksin jika tidak mampu mengelakkan mereka daripa ...



ia bertujuan untuk kurangkan risiko keterukan

read the guardian on .... thinking a bit  might  help you to UNDERSTAND the real actual way of looking at the data

mohon maaf saya buat macam ni sebab tak silap saya 2 THREAD you cakap and tanya benda sama seolah olah you tak faham

[size=1.0625]
But the risk of dying from Covid-19 is extraordinarily dependent on age: it halves for each six to seven year age gap. This means that someone aged 80 who is fully vaccinated essentially takes on the risk of an unvaccinated person of around 50 C much lower, but still not nothing, and so we can expect some deaths.
<iframe src="https://81bd4985532f058898c078d94505934f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html?n=0" name="1-0-38;72556;[url=&quot;https://googleads.g.doubleclick. ... S-vVr&fbs_aeid=[gw_fbsaeid]&adurl=https://support.theguardian.com/subscribe/digital%3FINTCMP%3Dgdnwb_copts_housead_subscribe_BAU_mpu%26acquisitionData%3D%257B%2522componentType%2522%253A%2522ACQUISITIONS_HOUSE_ADS%2522%252C%2522componentId%2522%253A%2522House_ADS_BAU_mpu%2522%252C%2522source%2522%253A%2522GUARDIAN_WEB%2522%257D&quot; onFocus=&quot;ss(][img][/img][/url]


[url=&quot;https://adssettings.google.com/w ... J6EFg82IP8katTHrq9Y,KxnAY8R7U_1h7QXvunhMYg&amp;source=display&quot; target=&quot;_blank&quot;]


[/url]






[img][/img]
{&quot;uid&quot;:0.5593451239665508,&quot;hostPeerName&quot;:&quot;https://amp.theguardian.com&quot;,&quot;initialGeometry&quot;:&quot;{\&quot;windowCoords_t\&quot;:0,\&quot;windowCoords_r\&quot;:1464,\&quot;windowCoords_b\&quot;:762,\&quot;windowCoords_l\&quot;:0,\&quot;frameCoords_t\&quot;:1681,\&quot;frameCoords_r\&quot;:1014,\&quot;frameCoords_b\&quot;:1931,\&quot;frameCoords_l\&quot;:714,\&quot;posCoords_t\&quot;:1681,\&quot;posCoords_b\&quot;:1931,\&quot;posCoords_r\&quot;:1014,\&quot;posCoords_l\&quot;:714,\&quot;styleZIndex\&quot;:\&quot;\&quot;,\&quot;allowedExpansion_r\&quot;:1164,\&quot;allowedExpansion_b\&quot;:512,\&quot;allowedExpansion_t\&quot;:0,\&quot;allowedExpansion_l\&quot;:0,\&quot;yInView\&quot;:0,\&quot;xInView\&quot;:1}&quot;,&quot;permissions&quot;:&quot;{\&quot;expandByOverlay\&quot;:true,\&quot;expandByPush\&quot;:true,\&quot;readCookie\&quot;:false,\&quot;writeCookie\&quot;:false}&quot;,&quot;metadata&quot;:&quot;{\&quot;shared\&quot;:{\&quot;sf_ver\&quot;:\&quot;1-0-38\&quot;,\&quot;ck_on\&quot;:1,\&quot;flash_ver\&quot;:\&quot;26.0.0\&quot;,\&quot;canonical_url\&quot;:\&quot;https://www.theguardian.com/theo ... ave-been-vaccinated\&quot;,\&quot;amp\&quot;:{\&quot;canonical_url\&quot;:\&quot;https://www.theguardian.com/theo ... ave-been-vaccinated\&quot;}}}&quot;,&quot;reportCreativeGeometry&quot;:false,&quot;isDifferentSourceWindow&quot;:false,&quot;sentinel&quot;:&quot;0-16307712812975621218&quot;,&quot;width&quot;:320,&quot;height&quot;:480,&quot;_context&quot;:{&quot;ampcontextVersion&quot;:&quot;2108280007001&quot;,&quot;ampcontextFilepath&quot;:&quot;https://3p.ampproject.net/210828 ... ext-v0.js&quot;,&quot;sourceUrl&quot;:&quot;https://amp.theguardian.com/theo ... accinated&quot;,&quot;referrer&quot;:&quot;https://mforum1.cari.com.my/home ... mp;page=5&quot;,&quot;canonicalUrl&quot;:&quot;https://www.theguardian.com/theo ... accinated&quot;,&quot;pageViewId&quot;:&quot;9678&quot;,&quot;location&quot;:{&quot;href&quot;:&quot;https://amp.theguardian.com/theo ... accinated&quot;},&quot;startTime&quot;:1631191402370,&quot;tagName&quot;:&quot;AMP-AD&quot;,&quot;mode&quot;:{&quot;localDev&quot;:false,&quot;development&quot;:false,&quot;esm&quot;:false,&quot;test&quot;:false,&quot;rtvVersion&quot;:&quot;012108280007001&quot;},&quot;canary&quot;:false,&quot;hidden&quot;:false,&quot;initialLayoutRect&quot;:{&quot;left&quot;:714,&quot;top&quot;:1681,&quot;width&quot;:300,&quot;height&quot;:250},&quot;domFingerprint&quot;:&quot;3908288443&quot;,&quot;experimentToggles&quot;:{&quot;canary&quot;:false,&quot;a4aProfilingRate&quot;:false,&quot;adsense-ad-size-optimization&quot;:true,&quot;doubleclickSraExp&quot;:false,&quot;doubleclickSraReportExcludedBlock&quot;:false,&quot;flexAdSlots&quot;:false,&quot;flexible-bitrate&quot;:false,&quot;ios-fixed-no-transfer&quot;:false,&quot;layout-aspect-ratio-css&quot;:false,&quot;disable-a4a-non-sd&quot;:true,&quot;amp-cid-backup&quot;:true,&quot;story-ad-placements&quot;:false,&quot;story-disable-animations-first-page&quot;:true,&quot;story-load-first-page-only&quot;:true,&quot;story-load-inactive-outside-viewport&quot;:true,&quot;amp-story-page-attachment-ui-v2&quot;:true,&quot;amp-sticky-ad-to-amp-ad-v2&quot;:false,&quot;amp-story-desktop-one-panel&quot;:true,&quot;amp-story-first-page-max-bitrate&quot;:false},&quot;sentinel&quot;:&quot;0-16307712812975621218&quot;},&quot;initialIntersection&quot;:{&quot;time&quot;:2552.300000011921,&quot;rootBounds&quot;:{&quot;left&quot;:0,&quot;top&quot;:0,&quot;width&quot;:1464,&quot;height&quot;:762,&quot;bottom&quot;:762,&quot;right&quot;:1464,&quot;x&quot;:0,&quot;y&quot;:0},&quot;boundingClientRect&quot;:{&quot;left&quot;:714,&quot;top&quot;:1680,&quot;width&quot;:300,&quot;height&quot;:250,&quot;bottom&quot;:1930,&quot;right&quot;:1014,&quot;x&quot;:714,&quot;y&quot;:1680},&quot;intersectionRect&quot;:{&quot;left&quot;:0,&quot;top&quot;:0,&quot;width&quot;:0,&quot;height&quot;:0,&quot;bottom&quot;:0,&quot;right&quot;:0,&quot;x&quot;:0,&quot;y&quot;:0},&quot;intersectionRatio&quot;:0}}" height="250" width="300" title="3rd party ad content" data-amp-3p-sentinel="0-16307712812975621218" allow="sync-xhr 'none';" frameborder="0" allowfullscreen="" allowtransparency="" scrolling="no" marginwidth="0" marginheight="0" sandbox="allow-top-navigation-by-user-activation allow-popups-to-escape-sandbox allow-forms allow-modals allow-pointer-lock allow-popups allow-same-origin allow-scripts" class="i-amphtml-fill-content" id="google_ads_iframe_2" style="box-sizing: inherit; margin: auto; font: inherit; vertical-align: baseline; position: absolute; display: block; height: 250px; max-height: 100%; max-width: 100%; min-height: 0px; min-width: 0px; width: 300px; inset: 125px 0px 0px 150px; transform: translate(-50%, -50%); border-width: 0px !important; border-style: initial !important;">

[size=1.0625]
The PHE report also reveals that nearly a third of deaths from the Delta variant are of unvaccinated people over 50, which may be surprising given high vaccine coverage; for example, OpenSAFELY estimates more than 93% among the 65-69s. But there are lower rates in deprived areas and some ethnicities and communities with limited coverage will continue to experience more than their fair share of loss.

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:43 PM | Show all posts
edayildiz replied at 9-9-2021 08:25 PM
anti kobid vaxxers are going to LOVE this thread yach becoz there are so many things they can misint ...

those yg suka disuap dan disuap suap sukalah
and tak suka berfikir memang suka thread yg dibuat dlaam tajuk berbeza tapi soalan yg sama diutarakan sebanyak  2 kali !!!

cuba check  

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list